Samen zorgen, samen leren, samen beter!
Nieuwe alinea
Ons netwerk functioneert als een leergemeenschap. Een leergemeenschap staat voor: samen optrekken, samen leren en zo samen de zorg verbeteren. Vanuit een inhoudelijk thema zoeken we elkaar op, kunnen we elkaar beter leren kennen en stemmen we activiteiten op elkaar af. Dat bevordert de zorgverlening op individueel niveau (we weten elkaar makkelijker te vinden in concrete situaties) en we kunnen de zorg als netwerk integraal aanbieden.
Werken vanuit een leergemeenschap betekent dat we elkaar op regelmatige basis ontmoeten rondom inhoudelijke thema's.
Nieuwe alinea
Zorgnetwerk Elsloo heeft meegewerkt aan een promotieonderzoek van Jerome van Dongen over het organiseren van een interprofessioneel teamoverleg in de zorg voor chronisch zieke ouderen. We noemen dit interprofessioneel teamoverleg het MDO.
Het MDO wordt 1x per 6 weken georganiseerd.
De volgende disciplines worden uitgenodigd:
Hier vindt u de spelregels waar we ons aan houden.
Nieuwe alinea
In de zorg voor kwetsbare ouderen hebben zorgverleners vaak te maken met onrust bij ouderen. ‘Onrust’ is een symptoom dat bij verschillende aandoeningen kan passen. Eén daarvan is een delier, waarbij het bewustzijn van de persoon wisselend gestoord is: perioden van verwardheid worden afgewisseld met heldere momenten. Een delier is vaak weer een symptoom van een andere onderliggende aandoening.
Snelle diagnostiek is belangrijk. Een delier kan bij patiënten namelijk leiden tot angst, geheugenverlies en desoriëntatie. De gevolgen van een delier kunnen nog lang merkbaar zijn. Veel mensen hebben na een delier moeite met lezen, schrijven, lopen of dingen onthouden.
Een patiënt is niet in staat om de symptomen zelf te signaleren en dus afhankelijk van een adequate reactie van professionals. In de zorg voor kwetsbare ouderen zijn diverse professionals betrokken. Het signaleren van en adequaat reageren op onrust vraagt dus om goede afstemming, over de bestaande domeingrenzen heen.
Dankzij een subsidie van Versterking Eerstelijn Zuid-Nederland (VEZN) hebben we een project uitgevoerd: ‘onrust bij ouderen: een wijkgerichte aanpak’. In dit project hebben we gestreefd naar een gezamenlijke aanpak van onrustig gedrag bij ouderen over de domeingrenzen heen.
Op basis van een gezamenlijke knelpuntenanalyse bleek vooral behoefte aan hulpmiddelen om te kunnen gebruiken in alle disciplines.
We hebben de volgende hulpmiddelen ontwikkeld
Al het verzorgend personeel intramuraal en extramuraal is in het voorjaar 2018 geschoold met betrekking tot het herkennen van delier en mogelijke interventies.
Nieuwe alinea
Valpreventie en Levensloopbestendig wonen’ zijn gekozen als twee inhoudelijk thema's van het ZonMw project “Van zorgnetwerk naar dorpsnetwerk: als zorgprofessionals, welzijnswerkers en burgers van en met elkaar leren’” (2019-2021). Op deze manier hebben we elkaar leren kennen als partners vanuit zorg, welzijn en burgers in Elsloo.
Vanuit de leergemeenschap zijn twee groepen samengesteld voor deze thema's. Elke groep bestond uit tenminste 3 burgers, 3 personen uit het domein zorg en 3 personen uit het domein welzijn.
De aanpak was als volgt:
In kaart brengen van de vraag, het probleem en de doelstelling
Alle deelnemers hebben twee ouderen uit het dorp geïnterviewd met vragen uit de methodiek ‘empathy mapping’. De bevindingen zijn in de groep met elkaar gedeeld en geanalyseerd. Zo kregen we een breed perspectief op onze gezamenlijke achterban, die bestaat uit zowel vitale ouderen tot zeer kwetsbare ouderen.
In kaart brengen aanbod
We hebben ons aanbod aan elkaar gepresenteerd. Welke rol heeft elke partner bij valpreventie of om te zorgen dat ouderen zo lang en zo goed mogelijk in hun eigen woning kunnen blijven of snel een geschikte andere plaats kunnen vinden.
In kaart brengen hiaten in aanbod/behoeften netwerkpartners
We hebben tijd genomen om te ontdekken waar we in de praktijk tegenaan lopen en hoe we elkaar kunnen versterken en van elkaars kracht bij ouderen gebruik kunnen maken. Zo leerden we elkaar ook beter kennen.
Er bleek behoefte te zijn aan een informatiebrochure voor ouderen, waar alle mogelijkheden bij elkaar staan.
Ontwikkelen integrale aanpak
We leerden dat we vooral winst kunnen behalen in de fase van bewustwording van ouderen. Hoe kunnen ouderen pro-actief keuzes maken die hun mogelijkheden en levenskwaliteit op de langere termijn kunnen vergroten? We hebben een activeringsinstrument ontwikkeld. Dit instrument kunnen ouderen zelfstandig of in kleine groepen gebruiken. De eerste versie is uitgewerkt in de leergemeenschap. Vervolgens is verder gewerkt door studenten van Zuyd Hogeschool.
Het gespreksinstrument vindt u
hier.
Nieuwe alinea
Met inbreng van diverse professionals uit het zorgnetwerk zijn handvatten opgesteld over het stoppen van overbodig geworden medicatie bij ouderen. Dit protocol vindt u hier.
Het ontwikkelen van het protocol heeft de zorgverleners in het netwerk alert gemaakt op overbodig geworden medicatie bij kwetsbare ouderen, de zorgverleners hebben van elkaar kunnen leren en het eindproduct biedt handvatten om het stoppen van medicatie aan te kaarten bij individuele ouderen.
Nieuwe alinea
In samenwerking met Zuyd Hogeschool hebben we in het zorgnetwerk aandacht besteed aan het verbeteren van de zorgrelatie tussen professionals, ouderen en mantelzorgers in Elsloo. Dit driejarig project startte in januari 2021.
We hebben de volgende fasen doorlopen:
Dit waren de thema’s die in fase 2 gekozen waren:
1. Respect voor keuzes en touwtjes in eigen handen houden (vanuit perspectief ouderen)
2. Informeren en communiceren (vanuit perspectief mantelzorgers)
In verbeterteams hebben we hier aan gewerkt. Dit heeft diverse producten opgeleverd.
Voor de deelnemers aan het zorgnetwerk:
- zakkaartjes met tips en valkuilen in de omgang met mantelzorgers en ouderen
- zakkaartjes met tips en valkuilen voor mantelzorgers en ouderen in de omgang met zorg- en hulpverleners
Voor onderzoek en onderwijs:
- een how-to-do gids voor de gevolgde EBCD methodiek in dit project
- een kennisbundel over het opbouwen van een goede zorgrelatie met een cliënt en bijpassende printkaarten